Destination Atlas arrangerar resor till avlägsna områden i Atlasbergen

Reseskildringar

Följ oss: 

   

Top
Image Alt

Destination Atlas

Ait Chribou

Ait kan översättas till ‘Klanen’ och ordet Chribou kan användas då man uppmanar ett flertal människor att dricka. För en Berber så är det liksom ingen tvekan om att Ait Chribou är en plats där det finns vatten – och det stämmer förstås. Ait Chribou har inte bara en vattenkälla utan det finns mängder av källor. Det händer att man sparkar loss en sten och vips så skapar man en pytteliten vattenkälla. Vattnet smakar otroligt friskt och håller ca 12 grader, året runt.

När man befinner sig i Ait Chribou och ser ut över sjön Bin el Ouidane så märker man hur all stress liksom försvinner. En underbar känsla.

Med oss på denna utflykt var tre svenskar och två holländare. Alla lika taggade och nyfikna på denna plats. Människorna som bor i området lever i stort sett på det naturen har att ge och på detta vis har man levt så länge man kan minnas. Strax intill vattenkällorna, högt placerat ligger en gammal Kasbah som blev vårt första stopp. Wow! Wow! Wow! Vilken utsikt mot sjön som ligger ca 15 km bort och nedanför. Och inte bara det, man ser hela området med odlingar, gamla stenhus, fascinerande berg i olika färger och sist men inte minst så hör man vattnet som forsar ned mot staden Ouaouizerth.

Några hundra meter bakom oss besökte vi en 20 meter stor dinosaur (Atlasaurus) där de ivrigaste Instagrammarna tog några selfies. Sedan traskade vi ned till vattenkällorna där vi möttes av några kvinnor som höll på att tvätta kläder. De tittade på oss och vi tittade på dem. Man undrade vad som snurrade runt i allas huvuden. Livet är så olika men ändå inte. Vi besökte en mindre källa, drack vatten och fascinerades av alla örter som växte vilt. Mynta sa någon och alla kände sig lite hemma. Resten av örterna var svåra att placera, men gott luktade de. Nu förstår man varför de dricker så mycket te. Ingredienserna växer ju precis överallt.

Vi vandrade vidare och upplevde ett äventyr då vi följde den lilla bäcken nedströms. Efter några hundra meter hittade vi granatäpplen, druvor och meloner. Vi blev bjudna på te och blev sittande i skuggan av ett Carobträd (Johannesbröd). Tänk vilka paradis som gömmer sig i bergen. Lyllos de som bor och lever där. Fast en tvättmaskin borde de skaffa sig. 😉

Efter fikapausen körde vi upp till en av platåerna där vi mötte en Berberfamilj som troligen är rikast i byn. Ett hus byggt av cement (och inte stenar/lera) placerat högt över sjön. Återigen, vilken utsikt!! Vi utforskade huset, omgivningarna och deras husdjur där vi charmerades av ett gäng kycklingar som lekfullt skuttade omkring. Mätta och belåtna lämnade vi Ait Chribou och åkte ner till staden Ouaouizerth. Vi besökte den lokala marknaden där man kan köpa allt från getter till begagnade skor. En underbar dag. Medicin för själen.


You don't have permission to register