Destination Atlas arrangerar resor till avlägsna områden i Atlasbergen

Reseskildringar

Följ oss: 

   

Top
Image Alt

Destination Atlas

Dagsutflykt till klippan Katedral

Katedral 1868 m ö.h.

Jag reste med Mia, Micke och Johan. Laddade med vattenflaskor, kameror och tenniskor på fötterna hoppade vi in i bilen och började köra söderut från sjön Bin el Ouidane. Vi hade 60 km framför oss. Bilfärden skulle tagit ca 1,5 timma om vi hade kört non-stop men efter ca 30 minuter kokade motorn. Vi var strandade, långt uppe i bergen. Kylarröret hade spruckit. Vi ringde till hotellet och de skickade en ny bil som anlände redan efter 45 minuter. Resan kunde nu fortsätta och första pit-stop var den lilla byn Tilougite där vi åt bröd fyllda med tonfisk i tomatsås. Fastfood á la Berber. 😉

Att stå på toppen av Katedral är svårt att beskriva med ord. Det måste upplevas.

Med ny energi gick resan vidare. Asfalten tog slut och vi fortsatte ytterligare 12 km på grusvägar tills vi nådde foten av Katedral där floden Ahansal rinner förbi. Hade vi varit här i Mars/April så hade vi kanske sett forsrännare (White water rafting) men nu fick vi nöja oss med att beskåda klippan som stiger 700 meter rakt upp. En hissnande vägg som lockar adrenalin-junkies, s.k. base-jumpers.

Efter ett antal bilder tagna så tog vi oss till ett litet hus där vi mötte Said med familj. De bjöd på Berber-fika (te och bröd). Vi hälsade på de yngsta barnen som inte var i skolan och njöt av omgivningarna. Efter en stund var det dags att hoppa in i bilen, köra upp till “ryggen” på Katedral och därefter börja den tre kilometer långa vandringen upp på toppen.

Said guidade oss och han gick med lätta steg medans vi andra till tider frustrade och stönade, haha. Det kändes ibland som vi var pensionärer och Said olympisk mästare. Vandringen är egentligen inte jobbig men man blir ju så himla ivrig och tänker inte på att man befinner sig på hög höjd. Syreupptagningsförmågan är reducerad så det var ju därför vi blev lite trötta. 😉

Efter ca 45 minuter nådde vi toppen. Oh my god så häftigt att stå där uppe och blicka ut över bergen. Helt vansinnigt häftigt. Medans vi stod där så hörde vi plötsligt något som mullrade. Said pekade och sade att vi måste börja gå tillbaks till bilen innan regnet kom. Väl, regnet kom aldrig men man vet ju inte. Det kunde ha blivit lite jobbigt om det börjat ösregna. Vi körde tillbaks till huset där Saids fru hade lagat en fantastisk lamm-tagine och nybakat bröd. Goa och mätta åkte vi sedan tillbaks till hotellet. Stolta över att ha bestigit klippan Katedral.

/Micke J


You don't have permission to register