Destination Atlas arrangerar resor till avlägsna områden i Atlasbergen

Reseskildringar

Följ oss: 

   

Top
Image Alt

Destination Atlas

Marrakech - tusen och en natt

Marrakech – tusen och en natt

Vi anlände till Marrakech sent på kvällen efter att ha färdats genom landsbygd, ödemark och mindre samhällen med bil från Atlasbergen. Att avsluta vår marockoresa med Marrakech passade oss bra. Vi hade olika förväntningar av staden som vi hört så mycket om.

Yassine (vår chaufför) släppte av oss på en liten trång gata och vi tog våra väskor och gick in i en gränd som inte såg mycket ur för världen. Vi öppnade en sliten dörr med en skylt som sa Palais Calipau och möttes vi av en man som kan liknas vid en old school butler som visade oss in. Denne butlern kom för övrigt att tillaga en fantastisk frukost under vår sista morgon då vårt flyg hemåt avgick i ottan.

Ett par steg in uppenbarade sig en helt magisk syn och vi kände oss som mitt i “Tusen och en Natt”. Riaden är flera våningar hög och öppen upp mot himmeln med en centrerad pool i mitten. Flera sittytor med färgglada kuddar och citronträd pryder området runt poolen. Ett skönt lugn och en miljö för återhämtning mitt i den pulserande staden.

Vi kände oss som mitt i “Tusen och en Natt”

Av tidigare erfarenheter av stora marknader i andra länder kände vi ett uns av oro att det även i Marrakech kommer upplevas som att vi blir påprackade en massa saker. Men icke. Vi kunde strosa, pruta, klämma och känna. Man kan enkelt lägga undan varor som sedan hämtas upp under eftermiddagen. På inköpslistan fanns vackra uppläggningsfat och saffran. Det finns en mycket speciell rödtrådig saffran som har en härlig smak och doft och efter lite letande hittade vi den i den judiska delen av Medinan och vi köpte på oss flera gram till ett bra pris.

Du kan i princip handla allt från tavlor till stora handgjorda mattor. Många hjälper gladeligen till med att skicka varor hem till Sverige mot en extra kostnad. Vi har gjort det under tidigare resa och det fungerade väl.

Ett tips är att hela tiden vara medveten om vilka gator och gränder du går på då det kan vara svårt att hitta tillbaka. Medinan kan liknas vid en labyrint. Ta fasta på några punkter så är det inga problem. Vi upplevde aldrig att vi inte fick hjälp när vi frågade.

Det är en härligt att vandra runt i denna stad där doften av curry, kanel och saffran varvas med de periodvisa böneutropen. Vi avslutade vårt uppehåll med att kolla objekt till salu hos den lokala mäklaren och vi tänker att här vill vi någon gång bo.

Vi älskade Marrakech men hade absolut inte velat missa Atlasbergen. Att få möta Berberfolket, deras leverne, naturen, lugnet och framförallt alla äventyr.

/Mia & Micke

You don't have permission to register