Destination Atlas arrangerar resor till avlägsna områden i Atlasbergen

Reseskildringar

Följ oss: 

   

Top
Image Alt

Destination Atlas

Taghia Photo Expedition

Den norske proffsfotografen Jarle Hagen kontaktade oss 2017 med en önskan om att fotografera Berberfolket. Vi föreslog bergsbyn Taghia med sina 52 hus och 400 invånare. En av utmaningarna var att frakta fotoutrustningen till denna avlägsna plats. Vi startade tidigt på morgonen med en fullastad Toyota Landcruiser där vi körde ca 90 km på grusvägar innan vi bokstavligen nådde vägens ände. Vi parkerade bilen i byn Zaouit Ahansal och lastade över utrustningen på åsnor. Sedan begav vi oss till fots ytterligare 7 km (tog ca 2 timmar) innan vi nådde vår slutdestination – Taghia.

Ett besök till Taghia är som att resa tillbaks flera hundra år i tiden. En magisk plats inbäddad bland bergen.

Väl framme checkade vi in på ett slags vandrarhem med mycket enkla rum, en dusch (som vi inte provade) och toaletter i form av ‘hål i golvet’ (vi tog med oss toapapper). Sängkläder? Väl, vi sov med kläderna på, haha. Tips: om du tänker besöka Taghia: ta med sovsäck!! Maten de serverade var enkel med väldigt god – nybakat bröd, köttgryta och soppa. Men vad spelar allt detta för roll då man befinner sig på denna helt otroligt vackra och undanskymda plats?

Efter frukost var det dags för Jarle att arbeta. Med oss i resesälskapet var Karim som är född och uppväxt i bergen och sedan bott 35 år i Sverige. Karim var vår tolk och guide, men det visade sig att byns invånare inte var speciellt taggade på att bli avbildade. Det spelade ingen roll om vi erbjöd pengar eller förklarade att bilderna tänktes användas för att visa fram det stolta Berberfolket. Till slut lyckades Karim trolla fram ett äldre par som ställde upp. Jarle kunde andas ut. Jag minns att under själva fotograferingen så kom några nyfikna in genom dörren till rummet där vi arbetade. Jag satt på golvet och kände en hand som sökte stöd mot min axel. Byns äldsta kvinna tittade nyfiket på medans Jarle fotade och Karim tolkade. Det var inte varje dag som en professionell fotograf besökte deras lilla by.

Fotograferingen gick bra och Jarle var nöjd med modellerna, men han önskade nu att Karim trollade fram några yngre kvinnor. Detta visade sig vara omöjligt. Vi gick tillbaks till vandrarhemmet, åt lunch och beslöt oss för att packa ihop och bege oss hemåt. Vi gjorde ytterligare ett försök och en änka och hennes lilla dotter kunde tänka sig att ställa upp. Det blev ytterligare en foto-session och sedan började vi vandringen hemåt. Vi visste att vi skulle nå fram till bilen och hinna köra ca halvvägs innan mörkret föll. Resan hem till hotellet gick bra och flera av bilderna blev vällyckade. Mission completed. 🙂

För mig var det tredje gången jag besökte Taghia och varje gång är jag ytterligare berikad av möten med den fantastiska naturen, människorna och inte minst lugnet. Tiden har liksom ingen som helst betydelse här. Solen går upp. Solen går ned. Årstiderna skiftar. Livet går vidare. Generation efter generation. Taghia – see you again. Inshallah.

/Michael


Post a Comment

You don't have permission to register